Η Δήλωση του Καλλιτέχνη

Η γλυπτική είναι μια τέχνη δημιουργική χωρίς περιορισμούς, που μου δίνει τη δυνατότητα να εκφράσω και να αναδείξω τα ερεθίσματά μου μέσα από τα έργα που δημιουργώ.

Είναι ένα πολύ μεγάλο ταξίδι, ένα ταξίδι με πάρα πολλούς προορισμούς και με πολλές πηγές έμπνευσης. Όταν δημιουργείς, χάνεσαι και παρασύρεσαι σε έναν ιδιαίτερο κόσμο, τον δικό σου κόσμο, σε μια δική σου διάσταση μέσα στο οποίο περνάς αμέτρητες ώρες δίνοντας μορφή στην αντίληψη και τα συναισθήματα που ρέουν από το μυαλό, την καρδιά και την ψυχή σου. Όμως εκεί, σ’αυτή τη διάσταση, δεν υπάρχει χρόνος γιατί απλά … για εσένα σταματά.

Για να αρχίσεις την δημιουργία ενός έργου, πρέπει να δεχτείς κάποια ερεθίσματα τα οποία όσο πιο δυνατά είναι, τόσο περισσότερο σωστά αποδίδεις σ’ αυτό που δημιουργείς.

Από πού πηγάζουν αυτά τα ερεθίσματα; Από τις αμέτρητες πηγές έμπνευσης και αυτές είναι πάρα πολλές. Από την μυθολογία μας παραδείγματος χάριν, την ιστορία μας, από τη φύση, το ζωικό και φυτικό βασίλειο, από τον κόσμο των συναισθημάτων, από τη τάση του ανθρώπου να είναι ελεύθερος, από τα πιστεύω μας.

Θυμάμαι ότι ποτέ στη ζωή μου (και δεν είμαι μικρός), δεν ένιωσα τόσο έντονα σε όλου του το μεγαλείο το θείο δράμα. Το μέγεθος της οδύνης και του πόνου, όσο όταν έφτιαξα ένα αγκάθινο στεφάνι. Συναισθηματικά, ακολούθησα μαζί του όλη του την πορεία προς το σταυρό. Ήταν μια διαδρομή συγκλονιστική. Δεν ήταν αυτό ένα μεγάλο ταξίδι;

Μια άλλη τεράστια πηγή έμπνευσης για εμένα, είναι το θείο δημιούργημα που αποκαλούμε ανθρώπινο σώμα, ανδρικό ή γυναικείο. Όταν το δουλεύεις στο πηλό, κυριολεκτικά μεθάς. Με μια μικρή σου παρέμβαση, το βλέπεις να αλλάζει τελείως έκφραση και να δηλώνει χαρά, πόνο, φόβο, θυμό, ειρωνεία, οδύνη, πάθος, έρωτα. Και όλα αυτά τα βλέπεις, τα ακουμπάς, τα αγγίζεις . Αρχίζει ένας διάλογος … όλα αυτά σου μιλάνε και τους μιλάς.

Πέστε μου λοιπόν, υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό το ταξίδι;

Θα ευχόμουν, όλες αυτές οι δημιουργίες να μην έχουν την ανάγκη να ακουμπάνε κάπου αλλά να έχουν τη δυνατότητα να αιωρούνται όπως τα ποιήματα και όπως τα όνειρα που βλέπουμε όταν βρισκόμαστε σε μια άλλη διάσταση.