Αθηνά Σχοινά | Κριτικός & Ιστορικός Τέχνης

Ο Γιώργος Ξενούλης, από μικρή ηλικία διέθετε την ικανότητα να σχεδιάζει και να μορφοποιεί σχήματα, με διάφορα υλικά. Κατά τη μακρόχρονη απουσία του στην Αφρική, γνώρισε υλικά, τεχνοτροπίες και φόρμες, τόσο στα εργαστήρια των Ιθαγενών, που βρίσκονται στο κέντρο αυτής της σημαντικής και άγνωστης- εσωτερικά-μεγάλης Ηπείρου, όσο και στην Πραιτώρια της Νοτίου Αφρικής- όπου αργότερα σπούδασε. Παρόλη την πολύχρονη απουσία του από την Ελλάδα, διατήρησε την αγάπη για την πατρίδα του και τον πολιτισμό της. Πάντοτε και σε όλα τα στάδια της καλλιτεχνικής του πορείας, τον ενέπνεε η αρχαιοελληνική μυθολογία, η μεσογειακή φύση και η θάλασσα.

Ο Ξενούλης δημιουργεί έργα που διακρίνονται για τη μικροτεχνική διαπραγμάτευση των θεμάτων τους. Ο καλλιτέχνης αυτός διαθέτει σχεδιαστική και πλαστική άνεση, με παράλληλη ευχέρεια τιθάσευσης και ανάδειξης του υλικού του, που συνήθως είναι ο ορείχαλκος, στον οποίο αποδίδει διάφορους χρωματικούς τόνους, μέσα από δικές του τεχνικές. Τα έργα του Ξενούλη ανήκουν σε δυο κατηγορίες: Εκείνα που διακοσμούν χρηστικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων και των μικρής κλίμακας ανεξάρτητων γλυπτών του και εκείνα που αποτελούν τις μεγάλες συνθέσεις του, οι οποίες αυτόνομα λειτουργούν στον ελεύθερο χρόνο.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του καλλιτέχνη είναι η αισθαντικότητα προσέγγισης του υλικού και των θεμάτων και ιδιαιτέρως η ευρηματική του δεξιότητα. Αποδίδει κινούμενες τις ολόγλυφες μορφές του και τα έργα του εντυπωσιάζουν για την αληθοφάνεια και τη ζωντάνια τους, όταν παρουσιάζουν φυλλώματα και καρπούς, ιδιαιτέρως όμως για την πιστότητα, τις ποιότητες και τις ευαισθησίες που μεταδίδουν στο θεατή.

Κυριάκος Ι. Βαλαβάνης, «Σμυρναίος» | Πρόεδρος της Πανελλήνιας Εταιρείας Λόγου & Τέχνης

Το τεράστιο έργο του γλύπτη Γιώργου Ξενούλη περιλαμβάνει, όχι μόνο μια πλούσια θεματική ποικιλία, αλλά και μια πειθαρχημένη συμμετρία, μια αξιοπρόσεκτη αρχιτεκτονική δομή, ώριμη ευαισθησία, κινητικότητα, καθώς και μια ιδεαλιστική εκλεκτικότητα, αν μας επιτραπούν οι όροι, στοιχεία που εμφανίζονται, τόσο στα απλά όσο και στα σύνθετα γλυπτά του, τα χαρακτηρίζουν και τα διακρίνουν.

Αυθεντικός και συνάμα ευρηματικός, παρουσιάζει έργα με αίσθημα, γνώση, εσωτερική συγκρότηση, τέχνη και τεχνική, με καθαρή την έκφραση της εικαστικής γνησιότητας. Τα έργα του Ξενούλη διηγούνται ιστορίες και μύθους, με ρομαντισμό, με ειδυλλιακές εικόνες τρυφερότητας, ακόμα και έκστασης.

Ο Γιώργος Ξενούλης είναι όντως ένας ξεχωριστός και καταξιωμένος καλλιτέχνης, μέσα στο δύσκολο χώρο της γλυπτικής.